Genoptræning via videofilm supplerer fysioterapi på Sygehus Sønderjylland

Forside> Nyheder> Genoptræning via videofilm supplerer fysioterapi på Sygehus Sønderjylland
05-02-2018

I takt med at patienterne er indlagt i kortere og kortere tid kommer dele af den terapeutiske indsats under pres. Det er et problem fordi øvelses- og behandlingsterapi har betydning for det samlede behandlingsresultat og for patientens rehabilitering efter fx operation.

Skulder-, knæ- og hofteopererede patienter tilbydes træning via videoløsninger

Et nyt projekt for skulderopererede og for knæ- eller hofte opererede afprøver om fysioterapi ved hjælp af videoløsninger kan supplere det fysiske fremmøde af fysioterapeuten.

Til de skulderopererede i sammedagskirurgi er der udarbejdet en række videoer med øvelser som patienten skal følge efter operationen.

Inden patienten udskrives afspilles videoerne på en tablet så patienterne kender videoerne, når de kommer hjem. Efterfølgende er videoer koblet til Mit Forløb App’en, som patienten skal installere på deres smartphone eller tablet. Hvis patienten ikke har en smartphone eller en tablet, modtager de øvelserne via et link i en e-mail, eller de får øvelserne på et usb-stik.

Patienter, som ikke ønsker at deltage får de sædvanlige instruktioner af en fysioterapeut, og en opdateret pjece med still-billeder fra de nye videoer.

I modsætning til skulderopererede, er knæ- og hofteopererede indlagt.

Det udnyttes idet videoerne afspilles for patienterne på patientstuernes TV. Når patienterne kommer hjem skal de også passe deres træning via Mit Forløb App’en.

Lærings- og Forskningshuset har udarbejdet manualer for sygehusets personale og til patienterne om installation og brug af app.

Projektets bliver evalueret gennem spørgeskemaer og gennem opfølgning ved kontrol, hvor fokus primært er på patienternes status i forhold til træning og på teknikkens anvendelighed.