Intens dialog i Odense om demensløsninger

Over 80 deltagere fra private og offentlige organisationer mødtes i Odense til et dialogmøde om løsninger til reduktion af uro for personer med demens. Det resulterede i en dag med dybe samtaler, spændende præsentationer og mulighed for at afprøve løsningerne på egen krop (og sjæl).

En 'krammekasse' med lysterapi og lydanlæg, en motionscykel tilsluttet en videoløsning og et tryllebord med specialudviklede spil til mennesker med middelsvær og svær demens. Det var nogle af de mange løsninger, som blev fremvist til et dialogmøde om løsninger til reduktion af uro hos mennesker med demens, som Odense Kommune, CoLab Odense og Welfare Tech inviterede til den 15. marts 2017.

 

Over 80 deltagere mødte op for at få førstehåndsindtryk af løsningerne og for at indgå i dialogen mellem virksomheder og offentlige organisationer. Fagfolk supplerede virksomhedernes pitch med praktiske erfaringer med implementeringen af de fremviste løsninger. Dialogen var intens og levende, og den kunne uden problemer fylde den imponerende forhal hos Erhvervsakademiet Lillebælt.

Forhallen hos Erhvervsakademiet Lillebælt dannede rammen om dialogmødet. Erhvervsakademiet var samtidig med dialogmødet midt i InnoEvent - en uge hvor studerende fra flere retninger arbejder sammen for at finde frem til løsninger på virkelige cases, stillet af sundhedssektoren - i år med fokus på demens, og mange interesserede studerende valgte undervejs at kigge forbi for at få et indtryk af aktuelle løsninger på markedet.

Blandt de præsenterede løsninger var også MeWe Space. Her kan brugere opleve deres liv på film sammen med familier, personale og pårørende.

Gloria Mundi Care præsenterede blandt andet OrbisBox, som er en krammekasse med lysterapi og lydanlæg. Brugeren får et ’kram’ af skumbetrukne sideplader, der giver et jævnt tryk fordelt over hele kroppen. Den kombinerede påvirkning af sanserne mindsker uro hos personer med fx autisme og demens.

 

- Vi stod rigtig godt, og folk passerede ofte forbi. Det er første gang, jeg i løbet af sådan en dag ikke har haft tid til at tjekke min telefon eller mail. Selv i pauserne var der rigtig mange spørgsmål fra deltagerne. Vi fik en masse kontakter, og det er på sådan en dag, at du møder frontløberne inden for velfærdsteknologi og dem, der er langt fremme med implementeringen, siger Anne Mette Andkjær, direktør i Gloria Mundi Care.

 

En anden populær løsning på dialogmødet var ToverTafel fra Holland. Det er et spil til mennesker med svær demens. Gruppeaktiviteten motiverer dem til at live op, og i praksis viser det sig, at selv de hårdt ramte deltager og bliver stimuleret. Løsningen hænger i loftet og bruger lys og bevægelsessensorer til at lave spillene:

ToverTafel tilbyder en række spil til personer med svær demens. Her gælder det om i fællesskab at finde mariehøns, der gemmer sig under bladene.

I området for virksomhedspitches gik deltagerne rundt i grupper og fik i løbet af 30 minutter en gennemgang af løsningerne, hørte om erfaringer med implementering og gjorde brug af muligheden for selv at afprøve løsningerne. 

Ud over udstillingen med virksomheder, der pitchede deres løsninger, var der også en markedsplads, hvor de besøgende kunne opleve relevante løsninger fra syv andre virksomheder. Heriblandt var WaveCare, som har stor succes i Kina med deres sansefødestuer.

Ambitiøse virksomheder og kommuner

For Mie Bjerre, der er specialkonsulent i velfærdsteknologi i KL, var dialogmødet en god mulighed for at følge med i, hvad der sker på demensområdet. Hun var specielt begejstret for Sonovisions akustikbilleder og for norske MOTITECHs kombination af motionscykel og videoløsning, som motiverer demensramte til at bevæge sig. 

 

- Dialogmødet var også en fin måde at blive bekræftet i, at der er mange kommuner og virksomheder, som er super dygtige og ambitiøse, og som gerne vil samarbejdet med hinanden for at skabe værdi og bedre liv for borgerne, siger Mie Bjerre, specialkonsulent i KL.